Jóga és Ájurvéda

Élj egészségesen! Mozogj! Lélegezz! Lazulj el! Találd meg a harmóniát!

Az Ájurvéda, az Élet Tudománya és a Jóga egy egységet képez, hiszen közös ősi indiai gyökérből származnak. Mindkettő a dharmikus életszemlélet tükrözi, vagyis igyekszik az összes élőlényt a világegyetem törvényeivel harmóniában tartani.

Segítségükkel megtanulunk testi, lelki, szellemi egészségben élni, az ettől eltérő állapotokat időben észrevenni és a helyes napirend, a helyes étrend és különböző, a testi, lelki, szellemi síkokra ható technikák alkalmazásával lehetőségünk van visszaállítani a kibillent harmóniát.

Az Ájurvéda a Jógát terápiás eszközként használja, így az ájurvédikus rendszer szerves része. A Jóga helyes gyakorláshoz az Ájurvéda tudománya praktikus segítséget nyújt, hiszen a Jógában kiemelt fontosságú az egyén természete, s az ennek megfelelő egyénre szabott gyakorlás. Ehhez elengedhetetlen saját fizikai és pszichológiai felépítésünk és a különböző gyakorlatok hatásainak ájurvédikus szempontból történő megismerése. Ezt tanulhatjuk meg az Ájurvéda segítségével.

Az eredmény egészséges életminőség minden téren.

Ájurvédikus Konzultáció

Életvezetés, életmód, étkezés ájurvédikus szemlélettel

Minőségi élet egy ősi rendszer tapasztalati tudásán keresztül. 

A konzultáció elején megtörténik az egyén Ájurvédikus alkatának (Prakriti) és az adott pillanatban uralkodó dósájának (Vikriti) meghatározása, és az egyén problémáinak felmérése. Ezek alapján tudunk étkezési és életmódjavaslatot találni, melyet a fokozatosság jegyében, folyamatos egyeztetés és igazítás mellett az egyén igényeire szabva kivitelezünk. Ebben a folyamatban használjuk a masszázskezeléseket és a jóga különböző technikáit is.

Ájurvédikus Masszázskezelések

A testnek, a léleknek, az elmének

Az Ájurvédikus masszázskezelés kiegyensúlyozza a Dósákat, meggyógyítja a Dósák egyensúlytalansága miatt kialakult betegségeket, megfiatalítja az egész szervezetet, energetizál, csökkenti a fájdalmat és a stresszt.

Jógafoglalkozások

A jógaórákon nemcsak a Jóga leglátványosabb elemével, az Ászanákkal (testtartás) foglalkozunk, hanem tisztító technikákat tanulunk, megismerjük légzésünket, megtanuljuk a helyes légzést, majd a Pránajámák (légzésszabályozás) egyszerűbb formáit is elsajátítjuk, Mantrákat, Mudrákat (energetikai „pecsét”), Bandhákat (energetikai zár) használunk, különböző gyakorlatokkal fejlesztjük a koncentrációt, és meditációs gyakorlatokat végzünk.

Egyéni jógaórák

Egyeztetés szerinti helyszínen

Az egyéni jógaórák egyéni igényekhez igazodnak. Különleges útmutatást éstámogatást kapunk a gyakorláshoz…

Részletek

Tanfolyam

Több helyszínen

A tanfolyamok lehetőséget kínálnak arra, hogy a Jóga valamelyik területével mélyebben megismerkedjünk

Részletek

Workshop

Több helyszínen

Néhányórán keresztül intenzíven elmélyülünk a jóga egy speciális témájában.

Részletek

Céges jógaórák

Egyeztetés szerinti helyszínen

A Jóga lehetővé teszi, hogy kezeljük a munkahelyi stresszt és megelőzzük a stressz következtében kialakuló betegségeket

Részletek

Csoportos jóga

a II. kerületben

Ezeken az órákon tematizált közös gyakorlást végzünk kis csoportban

Részletek

Senior

Egyeztetés szerinti helyszínen

Kifejezetten a szenior korcsoport igényeire szabott gyakorlás fejleszti az egyensúlyt…

Részletek

Jógaórák Online és Hibrid formában is

Mālā

A Mālā (माला) gyöngyökből álló imafüzér, mantraismétléséhez használjuk.

Az Ájurvéda gyógyító technikái és a Jóga gyakorlatok elsajátítása közben úgy haladunk lépésenként előre, ahogy meditáció közben a Mālān lépegetünk gyöngyről gyöngyre. Amint a Mālān minden kör után visszatérünk a Guru gyöngyhöz, azonképpen találunk vissza a testi, lelki és mentális egészséghez és a bennünk rejlő egységhez.

Mālā (माला)

A füzéren való haladás a szellemi utazást szimbolizálja. A központi gyöngy, a Guru, ahonnan elindulunk és ahová visszatérünk, az egység állapotát jelképezi. A Mālā használata segíti a koncentrációt, meditációs gyakorlat közben az el-elkalandozó elmét visszahozza a jelen pillanatba, megnyugtatja a testet, a lelket és az elmét.

A Mālā csakúgy, mint minden jógagyakorlat, eszköz a spirituális úton.