Skip to main content

A városban élve talán nem érezzük, de itt a tél. S ha tél, élvezni szeretnénk a téli sportokat. A sízés mára már egy széles körben elterjedt,  intenzív fizikai terheléssel járó mozgásforma. Egyszerre kell izmainknak erősnek és rugalmasnak lenniük, az egyensúly és a koncentráció elengedhetetlen. Azonban ha évközben csak az íróasztalunknál üldögéltünk, elég nagy eséllyel túlterheljük magunkat, így akár meg is sérülhetünk. Mit tehetünk, hogy tényleg élvezetes legyen a síelés, és sérülésmentesen, fitten és nyugodtan térhessünk vissza a hétköznapokba? 

Elsőre talán úgy tűnhet, hogy a jóga és a sízés nagyon messze áll egymástól, hiszen a jóga a nyugodt és meditatív, míg a sízés gyors és élénkítő. Azonban pontosan ezeknek az ellentétes minőségeknek köszönhetően egészítik ki jól egymást. A jógaászánák megfelelő légzéssel és befelé figyeléssel kombinált gyakorlásával előkészíthetjük izmainkat és ízületeinket, kiegyensúlyozhatjuk a sízés deréktól lefelé található izmokra gyakorolt hatásait, valamint a koncentrációs készségünk is fejlődik.

Az alábbi pózok gyakorlottabb jógázóknak segítenek a felkészülésben és a sízés utáni lenyújtásban:

FIGYELEM! Gyakorlás és síelés előtt mindig melegíts be. Lélegezz mélyen, lassan, egyenletesen. Tartsd a pózokat 5-10 légzésig. A pózok helyes kivitelezéséhez és a szükséges módosításokhoz kérd gyakorlott jógaoktató útmutatását. A gyakorlás végén végezz relaxációt.

Ha kérdésed van, vagy szívesen gyakorolnál velem, itt megtalálsz.