Skip to main content

A Sítali és Sítkari Pránajáma, más néven hűtőlégzes, két olyan légzőgyakorlat, amely nagyon hatékonyan lehűti a fizikai testet, az elmét és az érzelmeket. Megnyugtatja az elme-test rendszert azáltal, hogy belégzéskor aktiválja a párolgásos hűtőmechanizmust finoman hűsítő energiát juttatva a test mély szöveteibe. Figyelemre méltó, hogy ez a pránajáma az emésztési tüzet is fellobbantja – ahogy a hamuval borított élő szén is izzani kezdhet a hideg szél hatására.

A gyakorlat a nyári melegben, intenzív fizikai megerőltetés, hosszan tartó közvetlen napsugárzás, hőhullámok, felforrósodott érzelmi helyzetek és egyéb hőt kiváltó körülmények esetén nélkülözhetetlen. Ez a pránajáma kiegyensúlyozó a Pitta számára, és semleges a Váta és a Kapha irányában. Mindazonáltal a Sítali és Sítkari Pránajámát óvatosan kell gyakorolni, ha a hideg minőség belső túlsúlya van, vagy ha az évszak különösen hideg. Ezekben az esetekben fontos meghatározni, hogy a Sítali vagy a Sítkari a valóban megfelelő pránájáma. Ha igen, fontold meg kiegyensúlyozását egy melegebb pránájámával, mint például a Bhastrika.

Hatások:

 • Kiegyensúlyozza a felesleges pittát
 • Lehűti a testet és eltávolítja a felesleges hőt
 • Felgyújtja az emésztés tüzét és elősegíti az optimális emésztést
 • Csökkenti a túlzott savasságot az emésztőrendszerben
 • Csillapítja a gyulladásos bőrbetegségeket
 • Segít csillapítani a gyulladást az egész testben
 • Megnyugtatja az elmét, erősíti a lelki nyugalmat
 • Fokozza a prána áramlását az egész testben
 • Elősegíti az elégedettség érzését
 • Csökkenti a lázat
 • Csillapítja a kólikás fájdalmat
 • Növeli az immunitást
 • Enyhíti a túlzott éhséget
 • Csillapítja a túlzott szomjúságot
 • Csökkenti a vérnyomást

Mielőtt elkezded:

A Sítali előfeltétele a nyelv oldalsó éleinek felfelé gördítése, hogy a nyelvünk egy kis vájút képezzen. Ha nem rendelkezel ezzel a képességgel, a hűsítő légzés másik változatát, a Sítkarit gyakorold. Mindkét technikával megismerkedhetsz, ha tovább olvasol.

Ha az utasításokat követed, megismerheted pránájámák biztonságos gyakorlásához szükséges általános bevezetést. Természetesen egy új technikát a legjobb mindig személyesen, szakképzett tanárral elsajátítani.

Ellenjavallatok:

A Sítali és a Sítkari ellenjavallt alacsony vérnyomásban, légzőszervi rendellenességekben (például asztmában, hörghurutban vagy túlzott nyálkahártyában) szenvedőknek, valamint krónikus székrekedésben szenvedőknek. A szívbetegségben szenvedőknek a légzés visszatartása nélkül kell gyakorolniuk. Mivel a belégzés szájon át történik, és a száj nem rendelkezik az orrjáratok szűrőképességével, csakis tiszta levegőn gyakorolj!!!

Hogyan gyakorolj:

Ahogy a legtöbb pránájáma esetében, így a Sítali és a Sítkari esetében is a legjobb éhgyomorra gyakorolni. Válassz egy kényelmes ülőhelyzetet. Legjobb a keresztezett lábú ülés a padlón,  ha feszül a derék, egy összehajtott takaróra ülj, hogy kényelmesen megemeljék a csípő. Bizonyos mozgásszervi eltérések vagy fájdalmas esetén ülhetsz széken is. Tedd a kezedet a térdre, és hagyd megnyúlni a gerincet úgy, hogy a hát, a nyak és a fej egy vonalba kerüljön, a mellkas és a has pedig szabad, nyitott legyen. Csukd be a szemed, és lélegezz az orron keresztül. Lazítsd el az egész tested. Végezz néhány teljes jógalélegzést, figyeld, hogyan töltődik és ürül ki a teljes tüdő. Ez megfelelő állapotra hangolja az elmét, és finoman ébreszti fel az energetikai testet.

Ha össze tudod fordítani a nyelved széleit, lélegezz be Sítalival:

Nyújts ki a nyelved, és csavard felfelé az oldalsó éleket, hogy a nyelve egy kis csövet, vájút képezzen. Lélegezz be a felkunkorodott nyelven keresztül, mintha szívószálon keresztül lélegeznél.

Ha nem tudod összeforgatni a nyelved széleit, lélegezz be Sítkarival:

Egyszerűen simítsd le a nyelvet, és finoman érintsd a fogak közé, hagyd, hogy az ajkak kissé szétnyíljanak. Lélegezz be, és hagyd, hogy a lélegzet áthaladjon a nyelv oldalain és a száj sarkain.

Mindkét változatban úgy lélegezz be, mint a teljes jógalélezésnél, teljesen kitöltve a hasat, a bordákat és a mellkast, és figyelje meg a levegő hűvös minőségét, ahogy belép a testbe.

A belégzés végén húzd be a nyelvet, csukd be a szád. Ha gyakorlott vagy, tartsd vissza a lélegzetet néhány pillanatig minden megerőltetés nélkül, csak addig, amíg természetesnek érzed. Ezután lassan fújd ki az orrlyukon keresztül. Folytasd hét körön keresztül. Ha hosszabb gyakorlásra vágysz, fokozatosan megnövelheted tizenöt körre.

A gyakorlás végén puhán lélegezz be és ki az orrlyukon keresztül. Hagyd, hogy a légzés visszatérjen a természetes módjába, ütemébe. Figyeld, hogy érzed magad. A hűs érzetek növekedtek-e? Milyen érzéseket vesz észre? Hol érzed a gyakorlat a hatását? Figyeld a gondolataidat és lelkiállapotodat. Amikor készen állsz, óvatosan nyisd ki a szemed, és továbbra is irányítsd a tudatosságod egy részét befelé, miközben lassan felállsz, és folytatod a napod.

A Sítali és Sítkari egyes változatai haladóbb technikákat is tartalmaznak, mint például az energetikai zárak (Bandha), a hosszabb légzésvisszatartások (Kumbhaka), valamint a hosszabb be- és kilégzés. Ezeket a gyakorlatokat legjobban képzett tanár segítségével elsajátítani

——

A fenti javaslatok általánosak. Amennyiben szeretnéd megismerni a saját Dósádnak megfelelő egyéni étrendet, életmódot, jógagyakorlatokat és egyéb kiegészítő lehetőségeket, gyere el egy konzultációra, ha szeretnéd kipróbálni a masszázsokat, jelentkezz be!