Skip to main content

Ne együnk sokat, állandóan, össze-vissza! És a hasonló tanácsok… Hát, sokaknak nem sikerül. Nos, nekem sem igazán. Szeretek jókat enni. Megállapíthatjuk, úgy is sokat, állandóan, össze-vissza fogunk enni. Napokig. Van azonban néhány ájurvédikus recept és jógagyakorlat, ami segíthet emésztésünk egyensúlyának megőrzésében.

Az Ájurvéda szerit az egészséges emésztés kulcsa az egészséges emésztőtűz, vagyis Agni. A túl sok étel lefojtja az emésztőtüzet pontosan úgy, ahogy a túl sok tűzifa lefojtja a tűzet. Ilyenkor az emésztetlen étel puffadást, gyomorégést, esetleg refluxot okozhat. A jó emésztéshez az Agnit életben kell tartanunk. Ezt az alábbi két egyszerű “trükkel” könnyedén elősegíthetjük.

1. Ájurvédikus gyömbéres étvágygerjesztő

  • 5 cm friss gyömbér
  • 1 lime vagy citrom leve
  • 2 csipet kősó vagy tengeri só
  • Pici nyers méz

A meghámozott, összezúzott gyömbért keverjük össze a lime levével, a sóval és a mézzel. Ez a keverék lezárt  üvegben a hűtőben jó pár napig eláll. Étkezés előtt 30 perccel fogyasszunk belőle egy mokkáskanállal.

2. Vakrasana – Gerinccsavarás

Ez a csavarás felélénkíti a gyenge Agnit. Üres gyomorral gyakorolj!
Ülj egyenes háttal, kinyújtott lábakkal. Hajlítsd be a jobb térded, fogd meg a kezeiddel. Lélegezz be, emeld a jobb karod a fejed fölé. Kilégzésre fordulj jobbra, indítsd a fordulást a gerinc aljától, fokozatosan haladj felfelé, engedd le a jobb karod a hátad mögött, végül fordítsd el a fejed. Tartsd a gerincet függőlegesen, vállakat egy magasságban, az állat vízszintesen. A bal könyökkel átölelheted a térded. Végy néhány lassú, mély lélegzetet. Belégzéssel fordulj előre. Majd végezd el a másik oldalon is a gyakorlatot.

Vakrasana

Békés ünnepeket kívánok!

——

A fenti javaslatok általánosak. Amennyiben szeretnéd megismerni a saját Dósádnak megfelelő egyéni étrendet, életmódot, jógagyakorlatokat és egyéb kiegészítő lehetőségeket, gyere el egy konzultációra, ha szeretnéd kipróbálni a masszázsokat, jelentkezz be!