Skip to main content

Az Ájurvéda szerint a világmindenséget és ez embert is öt elem: az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld alkotja. Az emberben ez az öt elem három alapelvként, vagyis három Dósaként jelenik meg.

A három Dósa a Váta, a Pitta és a Kapha. Mindegyik Dósa az öt elemből tevődik össze, de az egyes Dósákban két-két elem a meghatározó:

Minden emberben minden egyes Dósa, tehát minden egyes elem jelen van, csupán az arányuk különböző, ez az arány határozza meg az egyén egyedülálló fizikai, lelki és mentális alkatát, amit Prakritinek hívunk. A Prakriti, az elemek születéskori kombinációja minden egyénben állandó marad, élete során nem változik.

Ha ismerjük saját Prakritinket, vagyis saját születési Dósánkat vagy Dósakombinációnkat, könnyebben megérthetjük testi, lelki és mentális természetünket.

A Dósák irányítják az emberi testet, az abban zajló összes éllettani, lelki és mentális folyamatot. Amíg megfelelő mennyiségben és minőségben vannak jelen a Dósák, minden működés harmonikus. Amikor az egyensúly megbomlik, a Dósák számtalan kárt okoznak.

Ahogy azt korábban megállapítottuk, az elemek születéskori kombinációja, a Prakriti, minden egyénben állandó, azonban az emberben zajló folyamatokat irányító elemkombináció a külső környezet hatására állandóan változik. A Dósák pillanatnyi állapotát Vikritninek nevezzük. Ha a Vikriti megegyezik a Prakritivel, tehát Dósákra jellemző pillanatnyi és a születési állapot azonos, akkor egyensúly állapotában vagyunk és jó egészséggel rendelkezünk.

Az Ájurvéda különböző technikáinak segítségével a külső környezet hatásait ellensúlyozni tudjuk. Ha figyelünk és észrevesszük, amikor az egyensúly megbillen, képesek vagyunk visszavinni magunkat az egyensúly, a teljes egészség állapotába.

——————

Amennyiben szeretnéd megismerni a saját Dósádnak megfelelő egyéni étrendet, életmódot, jógagyakorlatokat és egyéb kiegészítő lehetőségeket, gyere el egy konzultációra, ha szeretnéd kipróbálni a masszázsokat, jelentkezz be!